Blood donation open day

The students visited the venue. They interviewed the donors and they learned about blood donation. There is the report from their interviews and their experience there. There is also a video from the local TV station where students answer to the reporter?s questions about the Comenius project and their views on volunteering and blood donation.We also include some photos from the day. 

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στα πλαίσια του προγράμματος για τον εθελοντισμό, επισκεφτήκαμε το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εθελοντική αιμοδοσία. Με αυτή την ευκαιρία, κάναμε μερικές ερωτήσεις στους διοργανωτές αλλά και στους απλούς αιμοδότες.

  Στην ερώτηση που τέθηκε, για ποιο λόγο αποφάσισαν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, οι περισσότεροι απάντησαν ότι χαίρονται να προσφέρουν και να συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να σώζουν ζωές. Υπήρχαν βέβαια και άτομα που έγιναν εθελοντές λόγω απώλειας ενός κοντινού προσώπου.

 

Πολλοί πληροφορήθηκαν για την εθελοντική αιμοδοσία από γονείς και φίλους ενώ άλλοι απευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο και σε διάφορες αρμόδιες οργανώσεις.

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η καλή υγεία, δηλαδή ο υψηλός αιματοκρίτης, φυσιολογικά επίπεδα εξετάσεων, η αποχή απο φάρμακα για 6 μήνες όπως επίσης και piercing και τατουάζ και να μην κάνουν καταχρήσεις.

Όσον αφορά τα οφέλη που αποκομίζει ο αιμοδότης, είναι πάνω απ' όλα η ηθική ικανοποίηση και το αίσθημα χαράς ότι έχει σώσει μια ζωή. Επίσης, η αιμοδοσία βοηθά στην αναννέωση του αίματος, κυρίως των ανδρών.

Η κατάλληλη ηλικία που μπορεί κάποιος να αιμοδοτήσει είναι από 18 έως και 65, αλλά μπορεί κάποιος να αιμοδοτήσει και στα 17 με υπογραφή γονέα  και εφόσον πληρεί τις πορϋποθέσεις.

Ο αιμοδότης νιώθει τη χαρά της προσφοράς και το ότι σώζει μια ζωή. Γενικά, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα και τα παράγωγά του και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να αιμοδοτήσουμε γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα το χρειαστούμε.

Τα συνασθήματα του αιμοδότη είναι πολλά με βασικά την χαρά, την περηφάνια και την ικανοποίηση.

Ο ΣΕΑ (Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών) Άρτας, ιδρύθηκε το 2006 και είναι μέλος της ΠΟΣΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών). Επίσης η ΟΝΑ (Ομάδα Νέων Αιμοδοτών) Άρτας που ιδρύθηκε το 2009 είναι κομμάτι του ΣΕΑ και είναι μέλος της ΠΕΝΕΑ (Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών).

Σε κάθε αιμοδοσία υπάρχει συνεργασία του ΣΕΑ και της ΟΝΑ με το Γ.Ν.Άρτας, το Δήμο, την Περιφέρεια και τσ σχολεία του Δήμου. Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν όσοι φορείς επιθυμούν.

Ο Ελληνικός και ειδικά ο Αρτινός λαός είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι αλλά λόγο της παραπληροφόρησης και της άγνοιας υπάρχει φόβος και προκατάληψη. Με καλύτερη ενημέρωση όλα τα ανωτέρω θα εξαλειφθούν.

Στην ερώτηση για το ποιοί φόβοι κατέχουν έναν μη αιμοδότη, οι απαντήσεις ήταν οι βελόνες, ο πόνος, η διαδικασία, η πιθανή νόσηση, τα αποτελέσματα των εξετάσεων και ο φόβος ότι θα χάσει κάτι από τον οργανισμό του το οποίο δεν θα μπορεί να αναπληρωθεί.

Η υποδομή στους χώρους της αιμοδοσίας βελτιώνεται σιγά σιγά και γίνονται πολλές ενημερωτικές ημερίδες. Η πληροφόρηση του μελλοντικού αιμοδότη  πρέπει να γίνεται με την ενημέρωση τνω μαθητών των σχολείων και των πανεπιστημίων και την κινητοποίηση όλων των φορέων για δραστηριότητες που αφορούν την αιμοδοσία.

Ο στρατευμένος πληθυσμός αιμοδοτεί στις κατά τόπο μονάδες και νοσοκομεία με αρκετά μεγάλη συχνότητα. Επίσης ο στρατευμένος αιμοδότης δικαιούται άδεια.

Οι ανάγκες για αίμα είναι τεράστιες. Ετησίως χρειαζόμαστε περίπου 650.000 φιάλες αίμα, εκ των οποίων οι 350.000 εισάγονται από την Ελβετία. Καθημερινά χρειάζονται αίμαι για να ζήσουν οι θαλασσαιμικοί, οι νεφροπαθείς, άτομα που χρήσουν επεμβάσεων και τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλος πολλοί αιμοδότες είναι μέλη του ΕΕΣ (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός), της GreenPeace και βοηθούν υλικά και οικονομικά τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. Υπάρχει όμως έλλειψη χρόνου και ελλειπής ενημέρωση ώστε ο εθελοντισμός να διαδωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και με καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

 DSC04607 1

 DSC04608 1

3374297 2705857295302 1522861968 32861136 1267217212 n